Eseuri Psihologia Religiei

Ganduri despre om si Dumnezeu

Bovarismul la neoprotestanti

Consecintele faptelor noastre ne strang de gat. Putin le pasa ca intre timp am devenit mai buni

Nietzsche

In ultimele luni comunitatea baptista din Romania a reusit sa atraga atentia. Nu e vorba de legea din cele doua Camere, nici de Statutul aprobat. Nu s-a petrecut nici vreo trezire spirituala care sa determine trimiterea pe teren a reporterilor marilor televiziuni in bisericile din tara. Baptistii si-au descoperit vanzatorii.

Astfel, crema acestei comunitati religioase din Romania si-a inceput comentariile in presa, bloguri, pagini personale si de la amvonul bisericii. Cum era si normal, unii au fost pro, altii au fost contra. Ceea ce se poate citi in comentariile in jurul acestui subiect al colaborarii unor pastori cu fosta Securitate nu lamureste nici pe departe in vreun fel lectorul. Semanam, deci, cu un copil de 4 ani, aranjat, pieptanat, cu pantofiori de lac si costum de catifea, obligat de parinti sa faca poza cu un dictionar deschis pe masa. Macar de-ar avea fotografii cartea asta groasa….

Or, dupa umila mea intelegere, nimeni nu va gasi nici o solutie acestei problematici a colaborationismului din simplu motiv ca nu exista nici una. Daniel Mitrofan a facut primul pas intr-un proces care ar fi trebuit sa dureze cel mult o saptamana. A scris o carte, a facut public niste nume, a descris unele circumstante de viata. Bisericile care isi gaseau pastorii, presbiterii, diaconii ca fiind personaje in cartea Domnului Mitrofan puteau hotara o adunare generala extraordinara in primul sfarsit de saptamana dupa ce s-a lecturat cartea si se termina totul. Biserica NU putea face mai mult de atat. Pana aici ajung prerogativele sale ca si institutie. Restul, asa cum am mai amintit si in primele parti in care am discutat despre deconspirare, depinde doar de subiectul in cauza. Exista subiecti (pastori) care si-au recunoscut public pacatul, care s-au pocait sau nu (nimeni nu poate sustine nici o versiune). Exista si personaje care nu au facut-o inca public. Ar putea fi chemati de catre Biserica si s-ar putea incheia acest “conflict” de interese.

Dupa cum bine stiti, de moment, nu se produce in Romania un astfel de fenomen. Asta pentru ca ideile sunt sufocate de sentiment, dogma isi pierde atributul imuabilitatii si Hristos se pierde in multimea substantivelor proprii…

Oare exista dureri care nu pot fi ameliorate decat cu disparitia celor care ni le-au provocat? Am ajuns, cum zicea Cioran, sa-L iubim pe Dumnezeu doar din gelozia pe care o avem pe Diavol?

Avem o legatura peninsulara cu Dumnezeu. Se numeste Biserica. Ceea cred ca nu se intelege cu claritate este faptul ca Biserica nu va fi PURA decat atunci cand Hristos o va lua la El. Diferenta de ordin cantitativ va fi de asemenea semnificativa intre ceea ce exista acum si ce va fi la venirea lui Isus. Este posibil ca dupa ce veti fi citit frazele de mai sus sa considerati ca nu cred in prerogativele administrative ale Bisericii. Va inselati.

Inainte de a continua expunerea vreau sa va reamintesc principiul pe care l-am enuntat in scrierile trecute cu privire la acest subiect. Nimeni si nimic nu ne poate influenta negativ relatia personala pe care o avem cu divinitatea. Plecand de aici am putea incerca o altfel de privire asupra problematicii colaborarii cu Securitatea a clerului neoprotestant.

Or, cu riscul de a fi numit simplist in exprimare si mod de gandire am sa enunt ca nu este necesara nici o hermeneutica, nici o cautare a identitatii comunitare, nici exegeza pe notele informative aparute la lumina ca sa intelegem, noi cei din afara, ca nu exista dragoste nici de o parte nici de cealalta.

Sa rasfoim cateva comentarii:

“De asemenea, după apariţia mai multor articole, graniţa dinspre virtual înspre băncile bisericilor nu a fost nicidecum trecută, ci, mai mult, întărită cu sârmă ghimpată şi câini lup dresaţi ca să patruleze şi să muşte pe oricine ar încerca să treacă graniţa ca să motiveze membrii bisericilor pentru a se atinge de acest tabu.”

“Draga (cu mare greutate o spun) Daniel Mitrofan”

“Alin, ti-am mai spus, ai obrazul gros si daca cineva se scarbeste de atitudinea ta este in primul rand din vina ta. Daca inteligenta nu te ajuta sa comunici la modul serios cu ceilalti, daca invidia nu-ti da pace si trebuie sa ataci, daca bunul simt nu-ti spune ca oamenii s-au saturat de magaria ta si de teoriile aberante ale unora pe care ii aperi, atunci ce alta masura decat indispozitia creata la aparitia ta crezi ca ar fi necesara ca sa te determine sa-ti schimbi ranjetul intr-un zambet, aluziile in idei serioasa, invidia daca nu in pretuire cel putin in indiferenta si bineinteles respectarea proprilor principii inainte sa le ceri altora sa o faca.”

“Sa ma ierti Marius dar alea sunt articole de oameni cu pretentii? Unde saracia sa le incadrez? N-au nici in clin, nici in maneca cu rezolvarea problemei, de Dumnezeu abia daca se pomeneste, numai aluzii si carcoteli de pietari. Trei chestii deslusite sa fi auzit si eu si un kg de dragoste cum spun ei, dar habar n-au nici de judecata, nici de dragoste, numai vorbe goale de ei.”

“Si inca ceva, cine sunt pruncii astia doi de care tot vorbiti, Alin si Mangaloy?! Hai ca de primul, asta de-i place sa vorbeasca singur ca sa se simta important, …ma fac ca ploua 🙂 , dar cine e al doilea?”

Ce ati citit mai sus reprezita doar cateva particele din dizertatiile fratilor pe “internetul international”. Acum intreb: Daca un analist ar rasfoi blogurile noastre, ar putea ajunge la o concluzie? Cu siguranta ca DA, insa nici prin cap nu ne trece care anume ar fi aceea.

Apare, deci, sindromul (!?) numit bovarism. O stare continua de insatisfactie cu privire la propria persoana (desi asta se produce doar la nivel de subconstient, in cazul nostru) si imitarea comportamentului unui anumit lider (repet, in cazul nostru). Este foarte clar ca aceasta copiere nu poate avea acuratetea dorita si atunci in jurul unui principiu corect emis de un X formator de opinii apar comentarii, sofisme, franturi de idei adevarate care se dezvolta intr-un circ de prost gust care nu are nici cea mai mica legatura cu crestinismul.

Caci curajul de a scrie, de a emite judecati cu privire la lucrurile sfinte trebuie sa reprezinte doar consecinta unei identificari corecte a fricii pe care o avem fata de Dumnezeu insusi. Cu alte cuvinte, consider ca planurile au fost incurcate in explicatiile oferite pe diferite bloguri. Nu trebuie confundata dorinta (cred unanima) de a duce la capat procesul deconspirarii in lumea baptista cu apologetica tupeului si obrazniciei a omului ascuns dupa un ecran de computer.

De 20 de ani probabil ca nici un pastor nu mai colaboreaza cu Securitatea. De 20 de ani unii nu au tinut de cuviinta sa marturiseasca Bisericii acest pacat. Unii insa au facut-o. Ce ne ramane de facut? Fiecare Biserica in parte isi poate chema slujitorul sa dea seama pentru ceea ce face sau a facut. E asa de simplu. Dar si cei mai inversunati adepti ai deconspirarii trebuie sa recunoasca un fapt. Si anume ca modul in care se desfasoara acest proces este unul nesanatos. “Fiecare persoana merita o compasiune infinita” spunea O. Clement. Oare asa proiectam fizic aceast concept crestin?

Pun la indoiala veridicitatea acestui proces pentru ca s-a pus foarte mult accentul pe marturisirea publica si cand aceasta s-a produs, ei bine, s-a pus la indoiala sinceritatea pacatosului. (pocainta triumfalista – a fost numita intr-un caz, spre exemplu). Mainile lui Dumnezeu intinse catre pacatos nu sunt doar ca aceasta sa planga in ele. El te poate ridica, te poate ajuta, te poate intrepta de spate, te poate mangaia, te poate impinge pe scara sociala. Cine esti tu, deci, sa descifrezi algoritmul divin? Cine esti tu sa confirmi sau sa infirmi pocainta cuiva?

Mi se pare injust ca multi dintre comentatorii acestei problematici ofera verdicte publicului. Nu numai ca acest lucru este neinspirat dar eu il consider pacat. Despre cei care au colaborat se stie deja din ceea ce s-a publicat. Despre al lor proces de pocainta nu trebuie sa se scrie nicaieri. Doar Dumnezeu poate fi editorul acestei carti…

Dan Spaniard

P.S. Text necorectat.

February 24, 2008 - Posted by | baptist, biserica, danspaniard, diverse, eseuri, protestant, Psihologia Religiei, religie, Teologi, Uncategorized, Viata religioasa

15 Comments »

 1. Spaniardule,

  Ca întotdeauna îţi sorb sinceritatea (sinucigaşă, cum zicea un amic comun) din frazele aşternute dintr-o suflare, dar regret mai totdeauna că nu-ţi corectezi textele.

  În primul rînd, aserţiunea “Nimeni şi nimic nu ne poate influenţa negativ relaţia personală pe care o avem cu divinitatea” nu este convingătoare. Orice aş zice ar deschide o discuţie lungă de antropologie şi teologie.

  În al doilea rînd, faptul că foloseşti citatele unor comentatori de pe bloguri nu convinge de la sine, e evident că ele sînt selectate (cu siguranţă ţi se va spune că trebuie să vezi şi cum au fost provocate – cred că şi eu aş zice cam la fel). Ar trebui puse într-o anumită logică a argumentului, nu doar… invocate ca să ajungi repede la subiectul cu un titlu incitant: Bovarismul la neoprotestanţi.

  În al treilea rînd, afirmaţia “De 20 de ani probabil că nici un pastor nu mai colaborează cu Securitatea.” e neconvingătoare. Chiar dacă Daniel Mitrofan nu ar fi afirmat zilele acestea: “Securitatea a pus din nou în fruntea cultelor oameni tributari securităţii.” Iarăşi, ar fi o discuţie despre firea umană, şi apoi despre contextual istoric.

  În ultimul rînd, corectarea textelor te-ar scuti de greşeala, atît de des întîlnită pe bloguri, de a scăpa o virgulă între subiect şi predicat.

  Sînt încîntat să găsesc formule inspirate precum “Ideile sînt sufocate de sentiment” (uneori mă gîndesc totuşi că bine ar fi să-mi mai sufoce ceva idei sentimentul…)

  Desigur, nu sînt de acord că “că nu există dragoste nici de o parte nici de cealaltă”. Ai vrut să spui probabil că nu este exprimată dragostea nici dinspre o parte nici dinspre cealaltă (clişeu des întîlnit în evaluarea rapidă a unor astfel de situaţii). Asta e cu totul altceva! Sau, vrînd să accentuezi ce IMPRESIE dăm prin certurile noastre, nu ai ajuns la EXPRESIA care să aşeze contextul care să ne aducă aminte de dragostea din noi. E acolo, cu siguranţă, că Dumnezeul pe care-L invoci a pus-o acolo, neastîmpărata de ea…

  Comment by Alin Cristea | February 24, 2008 | Reply

 2. Dragul meu prieten Alin

  In primul rand, trebuie sa imi cer iertare atat tie cat si celorlati care mai trec pe aici pentru greselile de ortografie care se intalnesc. Te rog sa ma crezi ca nu as mai putea posta nimic daca mi-as reciti articolele. Mi s-ar parea proaste. Si poate chiar sunt dar atunci cand scriu, avand in vedere ca nu ma opresc mi se par interesante ideile. E ca un vant de primavara care iti aduce atat racoare dar si mireasma. A doua adiere nu e la fel niciodata. Oricum ar fi, nu am scuze. Va cer doar iertare.

  Cu privire la “Nimeni şi nimic nu ne poate influenţa negativ relaţia personală pe care o avem cu divinitatea”. Da, totul are legatura cu nivelul de prietenie pe care il ai cu Dumnezeu. Cat de bine esti ancorat in El. Tu vei cadea in pacat daca unul te injura caci vei fi tinde (poate) sa faci la fel. Dar altul ar trece cu un zambeste peste asta. Nu poti spune ca te-a influentat negativ cel care te-a injurat. Din punct de vedere teologic ar fi incorect. Nu putem afirma ca ni se clatina credinta pentru ca Dugulescu, sau Gheorghita au dat rapoarte despre noi. Si daca, totusi, se intampla asta (ne clatinam) atunci NU am avut niciodata intelegerea potrivita despre ceea ce inseamna crestinism.

  Cu privire la unele citate luate in graba de pe alte bloguri. Nu este RELEVANT de ce au fost provocate. (a se citi paragraful de mai sus). Oare nu asa fac si paganii? Raspundem cu rau.. la rau? Tocmai aici sta farmecul crestinismului. Sa mergem doua mile cand suntem obligati sa parcurgem decat una. Deci nu exista scuze.

  Da. Eu sunt convins ca nu mai exista pastori care colaboreaza cu SRI.ul actual. E doar o parere personala.

  Cu dragoste

  Dan

  Comment by Dan Spaniard | February 24, 2008 | Reply

 3. Există altfel de SRI-uri. Întotdeauna există altfel de SRI-uri, nu numai cele înfiinţate de regimuri totalitariste. Cum întotdeauna există în noi tentaţia de a da informaţii fără a ni se fi cerut şi fără a fi fost obligaţi să le dăm. De la băgatul ca musca în lapte pînă la bîrfă, şi de la miştocăreală pînă la savantlîcuri mediatice, uite că reuşim să vînturăm informaţiile, că de nu ar exista SRI-uri oficiale şi informale, mai trece unuia prin cap să facă dosare (de intenţie), cu atîta material pus la dispoziţie.

  În ceea ce priveşte aserţiunea “Nimeni şi nimic nu ne poate influenţa negativ relaţia personală pe care o avem cu divinitatea”, exemplele clasice care se dau în astfel de situaţii sînt David, Solomon, Ezechia, Petru şi alţii.

  În viaţă apar factori perturbatori ai credinţei noastre (de fapt este vorba de o luptă spirituală, pe care, din nefericire, nu o luăm în considerare decît mai mult ca subiect de studiu biblic), creştinii ajung să păcătuiască, unii se căiesc, alţii sînt copleşiţi de situaţia în care ajung şi nu se mai întorc acolo unde au găsit ÎNTOTDEAUNA har.

  Ca să nu mai vorbim de faptul că aşa a hotărît Dumnezeu ca faptele unora să aibă consecinţe ample pentru un număr mare de oameni. În ceea ce priveşte poporul Israel, un păcat al împăratului echivala uneori cu pedeapsă pentru popor ŞI pentru generaţiile următoare.

  Desigur, în ceea ce priveşte exemplele menţionate, nu le aplicăm formula din limbajul de lemn neo-protestant “relaţia personală cu divinitatea”. Aceasta e formula cu care ne chinuim noi pe noi înşine, deşi ştim bine că pînă şi cu soţia pe care o vedem şi o avem nu realizăm o deplină “relaţie personală”, darămite cu Dumnezeu pe care nu-l vedem şi care face ce vrea.

  O sugestie pentru oricine aminteşte nume în public, pe care ştii bine că am făcut-o acum 1 an şi jumătate şi pe lista de discuţii Masa Rotundă: cea mai normală formulă de menţiune este cea care cuprinde prenumele şi numele (nu există doar un Dugulescu sau un Gheorghiţă – din experienţă ştiu ce neglijenţi sînt oamenii cînd citesc şi reţin de multe ori cam ce vreau ei – cum nu există doar un Alin, cum se obişnuieşte mai ales în ultima vreme să se facă referire la mine), în afară, desigur, de formule care ţin de stilistica discursului, precum Spaniardul, Pătrăţosu, Roundu sau chiar formule ironice.

  Comment by Alin Cristea | February 25, 2008 | Reply

 4. ”De 20 de ani probabil ca nici un pastor nu mai colaboreaza cu Securitatea.”

  Prin anul 2000 (nu-mi amintesc acum exact, dar se poate căuta) ziarele au relatat că au fost reactivaţi aproximativ 80% din foştii colaboratori ai securităţii. Nu ştim câţi pastori sau simpli membri au colaborat dar logic 80% din câţi au colaborat atunci mai colaborează şi acum. Aşa îmi explic ”cerbicia” cu care cei care au dat cu subsemnatul la securitate au refuzat să mărturisească până acum. Să zicem că nu 80% ci doar 50% şi tot sunt mulţi ”creştini” prinşi în mrejele celui rău, care continuă să vândă pe copiii Domnului.

  Comment by Lia | February 28, 2008 | Reply

 5. In aceasta privinta sunt de acord cu tine , Lia .

  Comment by Un scârbit | February 28, 2008 | Reply

 6. Cine trebuie sa se trezeasca spiritual in biserica ta? http://nazireat4him.blogspot.com

  Comment by Alexander | March 1, 2008 | Reply

 7. […] dacă tot vezi că unul îţi dă citate tot din Cioran şi Nietzsche ca să-ţi demonstreze că tu nu ai discurs evanghelic, că vine nenea Yoghi şi nu ştie cu cine […]

  Pingback by Totul despre cîrtiţe (I) « Vindecătoru | May 8, 2008 | Reply

 8. Suntem evanghelici si de curand am lansat site-ul crestin http://www.contracurentului.com pentru a-i ajuta pe gay-i care vor sa renunte la homosexualitate. Dorim sa stim daca sunteti de acord sa facem schimb de linkuri.

  Comment by Victor Ionescu | September 15, 2008 | Reply

 9. Sa fii binecuvantat, ceea ce scrii e foarte interesant.

  http://www.roseinthedesert.wordpress.com un nou blog crestin

  Comment by rose | September 26, 2008 | Reply

 10. Da, de 20 de ani nu mai colaborează nimeni cu Securitatea, pentru că Securitatea nu mai există. Probabil că orice contact de colaborare ar fi continuat dacă şi Securitatea şi-ar fi continuat existenţa. Disponibilitatea de colaborare din ambele părţi cu siguranţă ar fi existat.

  Articolul tău este foarte sincer şi oferă o alternativă la toate polologhiile vărsate pe bloguri. Felicitări.

  Comment by Gabi Macovei | November 11, 2008 | Reply

 11. Draga Dane,
  De ce ai disparut din blogosfera? Ea a devenit mai saraca fara tine. Cred ca avem nevoie de prezenta ta lucida intre noi. Sanatate.
  Danut

  Comment by DanutM | March 1, 2009 | Reply

 12. Sint deacord cu dumneavoastra vinzatori au existat si vor mai exista cit va exista lumea, ei au scris carti si s-au ascuns prin comitatete si comitiile bisericilor fie in
  Romania fie in SUA. Ceea ce se poate face sa se scrie carti cu privire la acesti prieteni de a lui IUDA ori sa se formeze o asociatie a celor vinduti(persecutati).Unii am fost expulzati din Romania apoi dupa 1989 acesti tradatori au emigrat in SUA si astazi sint pastorii nostri.Unii din tradatori au terminat diferite seminarii in SUA iar acum
  preadau cursuri de religie la diferite seminarii crestine
  dupa ce jumatate din lobul frontal al creierului a foft spalat la INSTITUTUL STEFAN GHEORGHIU.
  Nu te necaji ziua judecatii ii va descoperi pe toti.
  SCIETI FRATI NUMAI SCRIETI

  Comment by peter laze | March 3, 2009 | Reply

 13. Stiri Crestine.ro susține misionarii și organizațiile de misiune în mod special cele din Romania. Am ales săptămânal să prezentăm câte un misionar român, să îi sprijinim în rugăciune și să îi întrebam de nevoile lor financiare sau de altă natura, și cât avem posibilitatea să îi susținem. Vreau să vă provoc și pe voi cititorii site-ului să vă alăturați echipei Stiri Crestine.ro și să luptăm în linia a două spijinind misionarii noștri.

  Rog pe cei care dețin bloguri și site-uri să ne susțină afisând banner-ul care l-am pregatit pentru acest proiect, și dacă se poate să posteze informațiile care le postam noi despre misionari.

  Codul pentru bannere il gasiti aici ! Bannerul se va schimba în fiecare săptămână în mod automat.

  Daca veti posta un bannerul site-ul/blog-ul dvs. va aparea pe prima pagina a site-ul nostru http://www.stiricrestine.ro la rubrica: Ne sustin! Lasati-ne un mesaj daca ati afisat bannerul.

  Comment by Adi Valean | February 22, 2010 | Reply

 14. Trebuie sa acceptam faptul, ca si bisericile, au stirile lor de la ora 5 si comentarile pe astfel de teme nu vor inceta…se pare ca este o nevoie.. Nu stiu daca ar trebui sa deranjeze sau nu astfel de lucruri, impactul este unul mai degraba de imagine in social decat de relatie personala cu D-zeu al oricarui credincios, indiferent de confesiune si independent de “evenimentele” nefericite din sanul comunitatii si a liderilor religiosi. Oricum, omul doar prin increstinare isi atinge menirea!
  http://catalinstanciu.wordpress.com

  Comment by catalin stanciu | March 30, 2010 | Reply

 15. http://www.gradinaeden.wordpress.com promoveaza o invatatura care arata drumul inapoi in binecuvantarea gradinii Eden, drum pe care Hristos prin jertfa Lui l-a facut posibil pentru noi, luand asupra Lui pacatul, boala si blestemul.

  Daca doriti putem face schimb de linkuri pentru blogroll

  Comment by gradinaeden | November 3, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: