Eseuri Psihologia Religiei

Ganduri despre om si Dumnezeu

Despre chin si dragoste

Chinul in sine este un fenomen tacit al imposibilitatii de a te manifesta fizic, brutal poate, elementar. Ontologic avem un ritm social care ne indeamna de a rabufni, de a scoate ceea ce intr-un moment dat ne distruge calmul, fericirea, buna randuiala a vietii.

S-ar putea sa fiu acuzat de un mesaj cu tenta freudiana dar va asigur ca nu este asa. Ma intriga intr-un fel aproape cronic formalismul si comportamentul acesta monocrom al meu, al tau, al lor. Fara sa ne dam seama, suntem arhitectii unui astfel de sistem care ne aduce prejudicii atat ca segmenti ai societatii cat si ca pretendenti la cetatenia cereasca.

Insuficienta cu care ne raportam la comunitatea din care facem parte am reusit sa o ridicam la rang de stiinta. Dar aceasta insuficienta produce un chin. Un chin care nu ar exista in cazul unei relatii directe cu Dumnezeu. Nu reprezinta un chin, o suferinta faptul ca daruiesc din ceea ce am celui neajutorat. Este doar aroma lasata in urma de catre prietenul meu Isus. Este fermecator crestinismul prin puterea unica de a schimba o datorie intr-un act firesc.

Hegel scria “Viaţa lui Dumnezeu şi cunoaşterea divină pot fi deci într-adevăr exprimate ca un joc al dragostei cu ea însăşi.” Dragostea nu isi castiga existenta reala decat prin infaptuirea sa. Deci ea fiinteaza doar asa. Restul e iluzie. Termenul final al dragostei este dragostea traita. Restul e hazard.

In noi exista chinul pentru ca dragostea fiinteaza pentru noi. Am reusit sa schimbam intelegerea originara a acestui sentiment divin si am capatat suferinta. Dragostea a fost pecetluita cu ceara rosie in momentul suflului divin peste om ca acesta sa existe armonios social. A fost lasata prin testament cu proprietatea de a fi imuabila. Si totusi ne-am incapatanat sa-i schimbam locul. De aici, chinul.

Avem o curiozitate continua de a ne cunoaste mai bine. Am facut din asta o arta. Ne introspectionam tenace doar pentru a ne descoperi o suferinta, neplacere pe care sa o inlaturam prin orice metoda. Este o traire pentru noi insine. Este dragostea pe care ne-o purtam in chip barbar. In comparatie cu amorul avut fata de propria persoana relatia noastra cu cel de langa noi reprezinta doar o presupunere. Nimic nu este mai sigur decat dragostea fata de mine.

Contestam actele celorlati in relatia cu noi pentru ca nu se pliaza pe ceea ce noi chiar credem ca ni se cuvine. Cu alte cuvinte “Tu nu ma iubesti pe mine, cum ma iubesc eu!”. Astfel de asteptari produc… chinul.

Suflul delicat al lui Dumnezeu in momentul creatiei a avut concetrat elementul dragostei. Noi l-am numit sentiment. L-am folosit dupa bunul plac si ne-am dat seama ca cea mai buna utilizare este chiar pe propria persoana. Egoism.

Transformarile la nivel de substanta a sufletului, al trairii care aduc neplaceri spontane, anormalitati si chin interior survin din incapatanarea de a elibera dragostea.

Omenirea (si de ce nu mare parte a crestinismului actual) nu a inteles ca unica modalitate de a comunica, trai armonios este daruirea dragostei. Nu se poate intruchipa spiritul ca si obiect in viata empirica fara agape. Altfel, ar ramane doar un dat de care te folosesti sa existi. Ce trist.

A astepta sa dobandesti, a ramane doar un receptor in viata sociala, inseamna o cunoastere a dragostei din exterior. Lumea colorata, briza care iti mangaie parul balai, nisipul care scrasneste de durere sub pasii tai greoi, frunzele care fac cu mana lui Dumnezeu capata alta nuanta cand esti in interiorul dragostei. Numai asa o poti imparti.

Dragostea este singurul concept capabil sa supravietuiasca acestei lumi intense, pervertite si plina de zbucium. Doar ea scindeaza bunul de rau si determina relatiile care nu pot fi percepute empiric. Este ceea ce uneste mana ta de crestetul unui copil bolnav, lacrimile tale de tarana de unde ai venit, zambetul tau de fericirea unui prieten. Restul… e chin.

Unde totul se termina incepe dragostea. Pentru tot ce pare desfiintat prin constrangeri cauzale, prin fenomene dominate de coercetiv exista dragostea.

Suntem oare un public luat pe neasteptate de catre reprezentatia lui Dumnezeu pe pamanat avand ca actor principal dragostea?

Dan Spaniard

February 23, 2007 - Posted by | Psihologia Religiei, Uncategorized

3 Comments »

 1. “Tu nu ma iubesti pe mine, cum ma iubesc eu!”. Astfel de asteptari produc… chinul. se intampla uneori sa fie si astfel..Eu NU ma iubesc pe mine cum te iubesc pe tine..astfel de asteptari produc..ruperea relatiei.In cadrul unei relatii, este tentant sa crezi ca cealalta persoana detine cheia fericirii tale.cand acea persoana este fericita si plina de iubire fata de tine e usor sa gandesti pozitiv.Insa atunci cand cealalta persoana este vlaguita interiorizata plina de necunoscut si exprima ganduri si emotii negative nu mai este asa usor sa ramai pozitiv.Felul in care te simti este felul in care te trateaza ceilalti.ma rog nu este absolut obligatoriu.
  ,,Dragostea este singurul concept capabil sa supravietuiasca acestei lumi intense, pervertite si plina de zbucium’
  problema este ca exista oameni care nu au invatat cum sa se iubeasca.Asta este parerea mea..Exista oameni care pur si simplu simt ca mor odata cu iubirea lor.si chiar prefera moartea in locul unei vieti lipsita de dragostea celuilalt.chiar daca le spui..Tu esti cel mai important.continua sa te iubesti ..pe tine pana cand nu mai ai nevoie de dragostea celuilalt..
  parerea mea este ca viata este ca o bucata de panza..poate avea cute.dar daca o intinzi bine cu mana cuta dispare..este din nou dreapta..ai trecut cu bine un obstacol.Ar trebui sa fim educati..despre felul in care sa iubim..intai pe noi apoi pe celalalt.ceilalti ..
  daca esti impacat cu tine esti mereu plin de dragoste pentru cei din jurul tau..
  Unii nu ar intelege asta asa usor..pare pura teorie..religioasa.si totusi
  In viata dupa ce treci prin multe incercari de acelasi fel.te intrebi..am trecut odata..a doua oara a treia oara..Dumnezeu nu se lasa pana nu invat cum sa schimb ceva astfel incat sa nu mai ma intorc de unde am plecat.abia atunci cand iti dai seama…ai indreptat cuta..Viata isi reia cursul..mult mai frumos pentru ca tu dirijezi totul..si l-ai ascultat pe D-zeu care in felul lui incerca sa0ti arate unde gresesti..]Adik.iubindu-l mai mult pe celalalt..pierdeai suflet..ii ofereai iubirea unei singure persoane..chiar celei care nu-ti oferea nimic in schimb..doar momente pline de oboseala..si multe secrete bine ascunse..adica un fel de chin interior.
  .Iubirea inseamna a da .si a lua..
  Nu poti forta pe cineva sa te iubeasca asa cum vrei tu sa fii iubit..pentru ca daca nu va face.
  iar daca pui capat unei relatii ..important este sa ramai cu ceva..acel ceva este inceputul bun al unei noi relatii.D-zeu este singurul care te iubeste neconditionat..el iti dirijeaza viata..iti place sau nu..el stie unde trebuie sa mergi.
  Trebuie sa te uiti in jurul tau..si uimitor NU mergi acolo unde iti doreai..De ce
  rebuie sa traversam aceasta tranzitie??
  pentru a fi mai aproape de D-zeu pentru ca doar atunci cand necazurile te lovesc din toate partile..nu mai stii cum sa te aperi..te rogi din tot sufletul..si rugaciunea este adevarata nu este ca cea facuta de pe troptuar in dreptul bisericii cand unii isi fac cruce in timp ce povestesc..unde au fost aseara..Printre cuvinte si rasete apare un ,,Doamne ajuta “de 3 ori
  Da nu e rau dar este o mare diferenta.
  Nu este un comentariu la articol..este un cometariu la o mica experienta a mea..

  Comment by Verde | June 8, 2007 | Reply

 2. iubesti cand simti nevoia de a fi iubit, asa cum ajuti cand de fapt tu esti cel care ai nevoie sa fii ajutat. altfel nu iti dai seama de importanta actului iubirii. si este ceva frumos sa oferi iubire, fara a astepta ceva in schimb, chiar daca ai aceasta nevoie.
  iar Dumnezeu iti da ceea ce nu iti poate da omul.

  Comment by simona | July 17, 2007 | Reply

 3. ,,Cautati pe Domnul cata vreme se poate gasi;chemati-lcata vreme este aproape.Sa se lase cel rau de calea lui si omul nelegiuit de gandurile lui si sa se intoarca la Domnul,care va avea mila de el,la Dumnezeul nostru care nu oboseste iertand.CACI GANDURILE MELE NU SUNT GANDURILE VOASTRE.SI CAILE VOASTRE NU SUNT CAILE MELE,ZICE DOMNUL.Ci cat sunt de sus cerurile de pamant tot asa sunt de sus caile Mele fata de caile voasre si gandurile Mele fata de gandurile voastre,,Fara indoiala D-zeu vede spiritul nostru independent-exact lucrul pe care lumea il considera o virtute -ca fiind radacina problemelor noastre.inima este cea care de multe ori preia controlul ea ridica pumnul inclestat spre ceruri si spune ;,,voi face asa cum vreau eu!,,acesta natura carnala este in permanenta lupta cu D- zeu ea nu vrea sa se supuna ,ea nu vrea sa fie condusa.Daca in acest moment nu traiesti lupta ,nu te lasa cuprins de amagire caci fie esti dus de curent fie te amageste prin tacerea ei doar ca sa te loveasca intr-un moment de neveghere.Nu este de mirare ca regele Solomon spunea ,,Cine se increde in inima lui este un nebun,,De aceea dragii mei( poate acest mesaj nu este inteles in maniera in care as dori sa fie)vreau sa va avertizez timpul e pe sfarsite iar tineretul din ziua de azi lasa mult de dorit in privinta pocaintei.Treziti-va nu va lasati cuceriti de satan ,e foarte destept si viclean.tot ce as dori e sa va luati putin timp din viata voastrasi sa meditati la urmatoarele intrebari; CUM TE INSALA CEL MAI DES INIMA TA?;CAND ANUME ESTI TENTAT SA RICICI UN PUMN SPRE CER SI SA CERI SA-TI TRAIESTI VIATA ASA CUM VREI?SI MAI ALES-IN CE DOMENII ALE VIETII TALE SIMTI CUM DISTRUGEREA PACATULUI ISI CROIESTE DEJA DRUM?DE ACEEA VA INDEMN,,VEGHEATI SI RUGATI-VA CA SA NU CADETI IN ISPITA ,DUHUL IN ADEVAR ESTE PLIN DE RAVNA DAR CARNEA NEPUTINCIOASA,,DOMNUL SA VA INTAREASCA!

  Comment by anca | May 14, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: